храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери.

Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Иксодес који су преносиоци ове бактерије, а како нам стиже лепо време и чешћи боравак у природи, изложеност крпељима и инфекцији расте. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

trening starijiВреме карантина је иза нас, опет можемо да уз придржавање препоручених заштитних мера, боравимо ван наших домова. Скоро двомесечни стални боравак у кућним условима оставио је последица на наше тело и дух, који природно имају потребу за кретањем. Спречавање погоршања здравља, добијања неколико додатних килограма,одржавање доброг и здравог духа су били велики изазови за све нас.

Вежбање помаже да наш имуни систем постане и остане јачи, мање подложан инфекцијама и озбиљнијим последицама, као и бржи опoравак. Смањена физичка активност и боравак у кући током карантина одразила се на стање хроничних болести код таквих пацијената. И за период пре короне важила је општа препорука за све одрасле да је неопходно најмање 150 минута сата физичке активности умереног интензитета и 75 минута интензивнијег вежбања у току недеље. Препоручено је и истезање мишића два-три пута током недеље.

vid penzioner

Исхрана богата црвеним месом и масноћама један је од водећих узрока губитка вида код старијих особа. Опсервациона студија, спроведена на 1300 учесника старијих од 65 година у периоду од 18 година, доводи у везу исхрану богату масноћама са чешћом појавом дегенерације жуте мрље и губитком вида код старијих.

Познато је да начин и врста исхране утиче на многе аспекте нашег здравља. Скоро сва пажња је усмерена на утицај исхране на здравље срца и крвних судова, као и на појаву гојазности, али је мање познато да утиче и на вид.

Приликом седања за празничну трпезу требало би се сетити да преобилни оброци доводе до непотребног преоптерећења желуца и целог организма. Зими најчешће долази до повећања телесне тежине, јављају се респираторне инфекције а услед суженог избора свежих намирница може доћи и до дефицита одређених хранљивих материја. И нелагодности различитог степена код хроничних болесника могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Стручњаци упозоравају да нагли прелазак са немасне на масну храну, као и повећан унос могу изазвати озбиљне здравствене тегобе. Сваке године у време новогодишњих и божићних празника највећи број интервенција дежурних здравствених служби је управо због неумереног конзумирања хране и пића.