SunceТоплотни удар је изненадни колапс организма, а настаје због, често наглог, прекомерног повишења телесне температуре и немогућности организма да се хлади и температуру одржи у нормалним границама. Настаје услед екстремно високе температуре ваздуха, односно услед појаве топлотног таласа.

Последњих година уочава се тренд пораста температуре у летњем периоду што утиче на здравствено стање становништва.

Правовремено предузете превентивне мере могу смањити број оболелих и умрлих од врућина, што значи да треба бити спреман за ублажавање могућих негативних последица по здравље и правовремено деловати.

храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери.

Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Иксодес који су преносиоци ове бактерије, а како нам стиже лепо време и чешћи боравак у природи, изложеност крпељима и инфекцији расте. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

zivot posle kovidaКако се налазимо у фази после карантина и социјалног отварања, као и успостављања нових образаца суживота са корона вирусом, природно је да су наша осећања помешана. Код неких постоји усхићење на саму помисао да могу чинити све оне мале и велике ствари које су чинили пре појаве корона вируса као што су: поновно виђање деце, унучади, одлазак са пријатељима у шетњу, ресторан, куповину.

За друге је усхићење измешано са осећањем страха, како ће свет и живот изгледати, кад реална опасност од инфекције вирусом короне још постоји а присутна је велика брига о себи и ближњима. Чињеница је да се морамо навикавати на „нов нормалан“ живот у складу са постојањем корона вируса. Сви смо пуни различитих осећања и сазнања. Шта чинити да би се што лакше привикли на новонастало стање и живљење у новим нормалним условима живота.

sveza hranaПравилна исхрана игра веома важну улогу у сваком животном добу, она даје енергију, чини тело виталним, штити и унапређује здравље. Унос довољно течности је такође важан, посебно за старије особе. Добра, правилна и уравнотежена исхрана може смањити ризик за настанак бројних хроничних болести и стања: остеопорозе, шећерне болести, гојазности, високог срачног притиска, срчаних обољења и неких врста малигних болести.

Период карантина је још више утицао на потребу примене правилне исхране због евентуалног поремећаја стања имунитета и успореног метаболизма. Време је и поред карантина ишло својим током и пролеће је неумитно дошло са свим даровима природе, који су се нашли на пијацама и тржницама и полако нас све враћају у нормалан ток живота.