Stari seksУ људској природи је потреба да буду блиски једни с другима. Иако сви старе и у вези с тим постоје неоправдане предрасуде, многи желе да наставе активан и задовољавајући сексуални живот. Поједине физичке промене које се дешавају и код мушкараца и код жена током старења могу да се одразе на нечију способност да имају секс и уживају у сексуалном животу.

Неке жене након ступања у период менопаузе или након хистеректомије чак слободније уживају у овој страни живота него кад су биле млађе, пошто више нема страха од нежељене трудноће. Сексуалну атрактивност не умањују ни седа коса ни нова бора, већ су често и додатни адути женствености. Секс у овим годинама може да представља фонтану живота.

 

Нормалне физиолошке промене које се дешавају на полним органима код жена јесу следеће: зид вагине се стањује и постаје крхкији, сам орган се скраћује и сужава, а и влажност је мања. Све то може, али не мора да се одрази на женино сексуално задовољство. Готово 15 до 25 одсто мушкараца старијих од 65 година у једном од четири сексуална односа суочавају се са импотенцијом. Импотенција представља немогућност постизања и одржавања ерекције неопходне за сексуални чин.

Дешава се код мушкараца са срчаним обољењима, високим крвним притиском и шећерном болести, и то како због самог обољења, тако и због терапије тих болести лековима. Многи уочавају да им је за постизање и одржавање ерекције потребно више времена, а да су оне слабије и краће него што су биле раније. Након постизања врхунца некад је немогуће постићи поновну ерекцију. Неким мушкарцима је сад потребна и дужа предигра.

стари секс

Стања и болести које могу да утичу на сексуални живот у трећем добу:

АРТИТИС – бол у зглобовима може допринети да сексуални контакт буде некомфоран. Вежбе, довољно одмора, топле купке, мењање положаја током чина и одабир правог времена могу бити од помоћи.
ХРОНИЧНИ БОЛ – сваки бол који траје дуже од месец дана и који води у проблеме са спавањем, депресију, изолацију и тешкоће с кретањем, може утицати и на интимност код старијих људи. Хроничи бол није саставни део старења и не би га требало као таквог прихвати- ти, већ све предузети да се тај проблем реши, а модерна медицина то може.
ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ – многи мушкарци са шећерном болешћу немају проблема у сексу- алном животу, али ово је једно од обољења које може узроковати импотенцију.
СРЧАНА ОБОЉЕЊА – сужавање и кртост крвних судова познатих као атеросклероза могу утицати на ерекцију. Многи људи који су имали срчани удар плаше се да би им се то могло поновити током сексуалног односа, па их почињу избегавати. Саветовати се с лекаром о томе кад је право време да се вратите уобичајеним активностима, што подразумева и сексуалну активност.
НЕЛАГОДНОСТ – није редак случај да се старији људи осећају нелагодно због неких последица медицинских интервенција, као што су уклањање дојке, ношење кеса код сто- ма или ношење других медицинских помага- ла. То све може неповољно утицати на либидо сексуалну жељу код свих, па и старијих.
ИНКОНТИНЕНЦИЈА – представља невољно пражњење бешике и може бити један од важних узрока избегавања сексуалних односа код старијих, посебно код жена. С обзиром на то да током сексуалног акта долази до притискања стомачних мишића, врши се додатни притисак на бешику, али савремена медицина има решења и за то. Све ово не значи да би требало престати са сексуалним животом, само је важно да постоји добра воља и жеља да се прилагодите чињеницама.

ЕВО НЕКИХ ПРАКТИЧНИХ САВЕТА:

Предигра је више него обавезна. Причајте једно с другим о томе шта желите, волите, шта вам прија. Побољшајте своја чула додира, вида, слуха, мириса ради постизања веће блискости. Играјте се расположењима, подесите осветљење, музику...

Савети за жене: не избегавајте коришћење лубрификаната, да би уживање у сексу било право, тако ћете избећи иритацију и евентуалну појаву бола током односа. Препоручују се лубрификанти на бази воде. Савремена ендокринологија препоручује и коришћење малих доза естрогена који се примењују локално и повољно утичу на либидо.

Савети за мушкарцe: будите стрпљивији, потребно је више времена за ерекцију него раније. Али не одустајте пре времена. Уколико имате обољење срца консултујте се са својим кардиологом уколико имате страх да сте животно угрожени. Али, ако можете да се попнете на други спрат без бола и стезања у грудима, то је добар знак да можете да имате и сексуални живот. Ипак, ако страх и даље постоји, а постоји појава бола у грудима, таблетице нитроглицерина нек буду при руци.

Нађите позу која није физички захтевна. Ако користите одређене лекове који могу утицати на вашу сексуалну активност, поразговарајте с лекаром и објасните му да је овај део живота врло битан за вас како би вам препоручио неке друге лекове. Ако осећате да вам је жеља мања, а хтели бисте да је појачате, размислите о употреби малих доза тестостерона који повољно утичу на либидо. Лекови попут познате вијагре - плаве таблетице, може унапредити ваш сексуални живот, али обавезно обавите све лекарске претраге пре почетка коришћења и обавезно обратите пажњу на лекове које већ узимате. Постоје и многа друга помагала који утичу на ерекцију. Такође и поједине позе могу бити одлучујући фактор у вашем добром сексуалном животу.

Уколико сте заинтересовани да будете сексуално активни, а сви наведени савети не помажу, обратите се лекару специјалисти урологије, гинекологије, а ако је потребно и психологу.

СЕКСУАЛНУ АТРАКТИВНОСТ НЕ УМАЊУЈУ НИ СЕДА КОСА НИ НОВА БОРА. СЕКС У ТРЕЋЕМ ДОБУ МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЉА ФОНТАНУ ЖИВОТА.