храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

SunceТоплотни удар је изненадни колапс организма, а настаје због, често наглог, прекомерног повишења телесне температуре и немогућности организма да се хлади и температуру одржи у нормалним границама. Настаје услед екстремно високе температуре ваздуха, односно услед појаве топлотног таласа.

Последњих година уочава се тренд пораста температуре у летњем периоду што утиче на здравствено стање становништва.

Правовремено предузете превентивне мере могу смањити број оболелих и умрлих од врућина, што значи да треба бити спреман за ублажавање могућих негативних последица по здравље и правовремено деловати.

stari sladoled

  1. Смањите интезивне активности, пошто физичка активност подиже телесну температуру. Останите у климатизованом, расхлађеном простору на месту које није изложено директним сунчевим зрацима. Посебно обратите пажњу у периоду од 10 до 17 часова.
  2. Будите хидрирани, уносите довољно воде чак и кад не осећате жеђ, а смањите унос кафе и алкохола, пошто они дехидрирају организам. Препоручен је већи унос свежег воћа и поврћа за бољу хидрираност организма.

Toкoм прeдстojeћих ускршњих и првoмajских прaзникa пoкушajтe дa штo вишe бoрaвитe у прирoди, шeтajтe и будитe физички и мeнтaлнo aктивни.

Пoштo сe рoштиљскo мeсo и пeчeњe трaдициoнaлнo вeзуje зa пoчeтaк мaja, нe дoзвoлитe сeби прejeдaњe нeздрaвoм хрaнoм и прeвишe aлкoхoлa.

Oснoвнa прeпoрукa прaвилнe исхрaнe у oвo врeмe je jeдинo – умeрeнoст. Прeoбилни oбрoци кoд хрoничних бoлeсникa мoгу изaзвaти oзбиљнe здрaвствeнe прoблeмe. Maснa хрaнa прoвoцирa тeгoбe прoбaвнoг систeмa, жучнe кeсe, a слaнa хрaнa висoк крвни притисaк кojи дaљe прoурoкуje вeoмa oзбиљнe кoмпликaциje.

јаја ускрсТоком година јаја као животна намирница у нашој свакодневној исхрани су или уздизана или прогнана. Дуго  сматрана као симбол новог живота, јаја се налазе између статуса хране за суперхероје или окидача за срчани удар. Истина је увек негде између.

Многобројне студије час потврђују, час одбацују добре или лоше утицаје јаја на наше здравље. Како је ово могуће? Под утицајем масовних медија у 70-тим и 80-тим годинама двадесетог века јаја су препоручивана као неизоставни део свакодневне исхране. Већ  90-тих и након тога  препорука стручњака  је била да се јаја избегавају.