ProtezeСтање здравља уста и зуба старијих Београђана је врло неповољно, чак сваки други становник Београда овог доба је без својих зуба. Протетско збрињавање је често неодговарајуће, а у овом узрасту постоји и низ отежавајућих околности које доприносе оваквом стању.

Брига о протезама и ткиву слузокоже на коју протезе належу важан је за опште здравље, нарочито код старијих особа. Нечисте протезе проузрокују или доприносе настанку болести слузокоже, лошој исхрани, обољењу дисајних путева, срца и желуца. Протезе могу бити резервоар за микроорганизме повезане са бактеријским ендокардитисом, аспирационом пнеумонијом, гастроинтестиналним инфекцијама и хроничним опструктивним плућним болестима.


Пацијентима с протезама чишћење протеза мора бити више од естетике, због потенцијалног настанка упале слузокоже. Протезни стоматитис је често обољење пацијената који носе тоталне протезе. Запаљенски процес углавном захвата слузокожу непца које је покривено тоталном или парцијалном протезом. Пацијенти могу да се жале на пецкање, нелагодност , поремећеј укуса али у већини случајева, ако није праћено овим симптомима, пацијенти нису ни свесни присутног обољења. Епидемиолошке студије показују да је распрострањеност протезног стоматитиса код пацијената са протезама у распону од 15% па до чак 75%. Учесталост протезног стоматитиса је већа код старијих особа и међу женама. Најчешћи узрочници ове инфекције су гљивице из рода кандида, које су део нормалне микрофлоре оралне слузокоже, али ако је стање нормалне флоре поремећено или је угрожена отпорност организма могу изазвати запаљење најчешће у виду протезног стоматитиса.

На настанак протезног стоматитиса утичу локални фактори и то: траума услед ношења зубних протеза, непрекидно ношење зубних протеза, смањен проток и стварање пљувачке, неадекватна хигијена зубних протеза, старост протеза, неодговарајући загрижај и неодговарајућа ретенција протеза. Општи фактори који могу утицати на настанак протезног стоматитиса су шећерна болест, пушење, дуготрајна употреба антибиотика и кортикостероида, хипотропних лекова, хипосаливатора као и лечење радио и хемотерапијом. Фактори исхране, као што су недостатак витамина Б12, фолата и гвожђа такође могу допринети настанку протезног стоматитиса. Протезни стоматис је снажно повезан с лошом хигијеном зубне протезе и њеним непрекидним ношењем, што олакшава формирање наслага на протезама.

Да би спречили и лечили запаљење слузокоже испод протеза неопходно је чистити протезе као и слузокожу усне дупље, непца, образне слузокоже, као и језика. Користити хемијска средства за дезинфекцију протеза на бази хлорхексидина којих има на нашем тржишту и која делују на бактерије, гљивице и одређене вирусе, а освежавају дах.
Научите или се подсетите да правилно одржавате хигијену уста и зубних протеза комбинујући механичке и хемијске методе и лепо живите с лепим осмехом и у трећем добу.