sveza hranaПравилна исхрана игра веома важну улогу у сваком животном добу, она даје енергију, чини тело виталним, штити и унапређује здравље. Унос довољно течности је такође важан, посебно за старије особе.

Добра, правилна и уравнотежена исхрана може смањити ризик за настанак бројних хроничних болести и стања: остеопорозе, шећерне болести, гојазности, високог срачног притиска, срчаних обољења и неких врста малигних болести.

Треба следити основна правила исхране за старије особе, а то су :

nova godina 2021Свима нам се чини да је прошла читава вечност од кад  смо видели  чланове својих ширих породица, пријатеље. Празници нам стижу , а идеја сваког празника је окупљање људи и уживање у њиховом присуству.Ове године  нам је све  потпуно другачије.

Од појаве корона вируса у Србији , почетком марта 2020.године , много је јасније како се  можемо чувати од овог опасног вируса. Свима је сада познато да се вирус брже  и лакше шири  са особе на особу  на окупљањима, а сад је дошло  оно време кад су људи  склони да се ипак окупе и поред тренутне ситуације и постојећих препорука.

Циљ свих нас је остати здрав и безбедан  у овим околностима.Препорука у целом свету је да се ове године Новогодишњи и Божићни празници,као и славе  обележе у најужем кругу  оних с којима живимо.

zivot posle kovidaКако се налазимо у фази  убрзаног ширења вируса Ковид 19 , посебно у великим градским срединама ,природно је да смо сви поново  са осећањем стрепње ,страха , али и потребе да живимо што нормалније , чувајући себе и свој ближње.Све оно што чини живот:  виђање деце, унучади, одлазак са пријатељима у шетњу, ресторан, куповину поново је под великим знаком ризика да се можемо заразити.

Чињеница је да се морамо навикавати на „нов нормалан“ живот у складу са постојањем корона вируса. Сви смо пуни различитих осећања и сазнања. Шта чинити да би се што лакше привикли на новонастало стање и живљење у „новим нормалним“ условима живота.

stari maskaНакон студије објављене у најпрестижнијем научном медицинском часопису „Лансет“ о неповољном деловању ибупрофена (нестероидног противоупалног лека) на пацијенте са симптомима КоВид-19, а који се налазе на терапији АКЕ инхибиторима (лекови за хипертензију), дошло је до недоумице и сумње по питању употребе ових лекова. Већина кардиолога саветује своје пацијенте да наставе са својом досадашњом терапијом.

Намеће се питање да ли су пацијенти који користе терапију за повишени притисак, кардиоваскуларне болести и дијабетес у већем ризику за неповољнији исход болести настале услед инфекције коронавирусом?

pranje rukuДа ли примећујете колико често додирујете своје лице? У јеку ширења пандемије, узроковане Корона вирусом, важно је стећи и променити своје навике, које спречавају ширење вируса.

Правилно ношење заштитних маски је оно на шта првенствено треба обратити пажњу.Прекрити ноздрве и уста и држати маску приљубљену  уз лице да се онемогући пролаз вируса са стране маске.Заштитне маске  могу бити разних типова од оних за једнократну употребу тзв.хирушких , Н-95 ... , до оних које се  могу користити вишекратно  са  одржавањем  правилне хигијене истих између поновног ношења.

Обавезно је носити маске у свим затвореним просторима ,као и на отвореном, тамо где је немогуће држати физичко растојање мање од 2 метра.