Jesenje bolestiСа предстојећим падавинама, ветром и хладноћом, осим јесење меланхолије јављају се и уобичајене кијавице. Погледајте неке од најбољих начина одбране од типичних јесењих болести и дочекајте зиму пуцајући од здравља.

Спречите грип
Јесен је идеално време за годишње вакцинисање које ће вас најбоље заштитити од заразом вируса грипа.

Када кијате и кашљете прекријте нос и уста марамицом како не би заразили људе у вашој непосредној близини.Ако се разболите, останите код куће, јер то је једини начин да се потпуно и правилно излечите.

Паметно са антибиотицима
Антибиотици лече бактеријске инфекције, али не и оне које изазивају вируси. Обична прехлада и грип су вирусне инфекције и не лече се антибиотицима. Непотребно коришћење антибиотика узрокује стварање отпорних бактерија од којих се касније много теже лечи.

Припремите се за хладно време
Излагање ниским температурама може изазвати озбиљње здравствене проблеме. Деца и старији су посебно осетљиви, али и они у најбољим годинама могу осетити последице. Време је за топле чарапе и јакне!

Проверите инсталације
Позовите мајстора који ће проверити плинске инсталације у стану, камин и димњак. Спречите могућност тровања угљен-моноксидом. Осим тога, промените батерије у сензорима за пожар уколико их имате.

Једите бели лук
У сосеве и друга јела стављајте бели лук. Истраживања су показала да ензими из белог лука помажу у испуштању серотонина.

Перите и добро посушите руке
Чисте руке су један од најважнијих корака у избегавању могућих болести и ширења микроба. Најбоље је руке прати сапуном и водом око 20 секунди. Ако то није могуће, користите влажне марамице са алкохолом.

Осим честог прања, важно је и добро осушити руке јер се бактерије шире на влажним површинама.