Стари и андроидТехнологије комуникације напредују брзо из године у годину, што често може довести до тога да се старије особе не сналазе најбоље у свему томе. Ипак, све више старијих од 65 година користи нове комуникацијске технологије да би остали повезани са својим ближњима, упознали нове пријатеље и били информисани.

Све чешће, корисници друштвених мрежа као што су Facebook, Skype, Instagram, Twitter... су управо старији. Друштвене мреже представљају важан елемент у смањивању изолованости, усамљености и депресије. Претраживање интернета по разним темама, читање електронских издања дневне штампе, књига, визуелни контакти са децом и унучићима који живе далеко постају све више свакодневница и наших старијих. На тај начин отворио се један велики нови виртуелни свет којим храбро, али и опрезно треба кренути.

olimpijada starih 2019У Врњачкој Бањи, традиционалном домаћину „олимпијских игара“, здравствене едукације, књижевних сусрета и ликовне колоније представника најстаријих житеља наше Републике и њихових гостију из иностранства, од 29.9. до 3.10.2019. одвијала су се такмичења у 7 дисциплина („фудбалу“, „кошарци“, стрељаштву, пикаду, штафетном брзом ходању, шаху и риболову) под геслом из „пензионерске“ химне: „Победи себе, друге ћеш лако!“ 1.200 учесника, 280 екипа из скоро 240 градова и насеља Србије (од Суботице до Прешева, од Бајине Баште до Кладова) као и из наше дијаспоре - из Швајцарске и Шведске.

aktivno i zdravo starenjeКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд , у сарадњи са Удружењем за јавно здравље Србије, по први пут је обележила Европску недељу јавног здравља манифестацијом са темом физичке активности у трећем добу, која доприноси активном и здравом старењу.

На простору пешачког дела Вишке улице на београдској општини Врачар, у близини чувене пијаце Каленић, 22.маја 2019.године окупио се тим искусних вежбачица предвођених Проф. др физичке културе Весном Хабић и демонстрирао физичке вежбе које су доступне скоро свим узрастима.

Олимпијада старих 2018Једанаеста Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба одржана  је у Врњачкој Бањи од 29.9. до 3.10.2018.

И ове године, као и прошле, када је гошћа 10. Олимпијаде била Карла Робин Херши, стални координатор УН-а у Републици Србији, олимпијци  су били  домаћини амбасадору републике Мексико. Господин Марко Антонио Гарсиа Бланко је на свечаном отварању поздравио присутне и после тога, у холу хотела „Цептер“, отворио репрезентативну изложбу фотографија и цртежа на папиру из колекције Амбасаде.

 

olimpijada starij 2017Већ традиоционална Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба се 11. пут одржава крајем септембра, почетком октобра. И ове године, у прелепој Врњачкој Бањи, симболу бањског туризма Србије, одмериће снаге, знања и умећа наши старији.

Све бројнији учесници ове манифестације показују да је младост, односно старост, стање духа и да године не смеју бити препрека дружењу и уживању у животу. Духовно и физичко кретање представљају уметност живљења у сваком узрасту па и у трећем добу. Химна Олимпијаде је „Победи себе“ и буди јачи од свега.