О здравственим бенефитима слушања класичне музике и свирања класичног инструмента се у здравственим круговима прича већ дуже време. Свирање клавира, флауте и виолине може директно утицати на ваше опште стање. Погледајте 6 најважнијих разлога због којих би требало да свирате и слушате класичну музику:

1. Нижи крвни притисак

Није тајна да стрес и висок крвни притисак иду руку под руку, што директно утиче на здравље срца. На срећу свирање класичног инструмента као и само слушање класичне музике може помоћи у овим случајевима. Умирујући ефекат овог жанра је већ годинама познат стручној јавности.

 

Испитаници једне америчке студије су замољени да слушају поп музику, џез или класичну музику након решавања тешког математичког задатка. Они који су слушали класичну музику су имали нижи крвни притисак. Ово је добро знати уколико имате стресне ситуације, а и ван тога уживате у слушању ове врсте музике. Још ако знате и свирате неки музички инструмент и сами стварате мелодију бићете у тзв. win-win, победничкој ситуацији. Како ово конкретно функционише? Као што је познато стрес настаје кад мозак осети хормон кортизол. Свака ћелија нашег тела реагује и одговара на стање стреса. Уколико се дуже налазите у стању стреса, и ништа не предузимате по овом питању, ово постаје уобичајено стање у којем се налази Ваш организам. Слушање класичне музике има супротан ефекат од кортизола - хормона стреса. Чини вас опуштенијим и расположенијим.

starenje muzika

2. Побољшање имуног система

Свирање инструмента смањује ризик од настанак многих обољења, тако што консолидује имуно - протективне баријере организама. Медицински је доказана позитивна спрега између музике и јачег имуног одговора. Истраживање спроведено на чувеном лајпцишком институту Макс Планк, даје импресивне резултате бољег имуног одговора код учесника који су свирали тзв. перкусионе - ударачке инструменте.

3. Побољшање мождане функције

Учење композиција које изводе , још од детињства и младости вежбају мозак да развија и унапређује дуготрајно памћење. Музичари стога имају боље памћење него они који то нису. Код оних који свирају инструменте време реаговања је много брже него код осталих. Метода свирања инструмента се користи код особа које су у ризику од когнитивних поремећаја. Ово отвара нове могућности у терапији деменције и Алцхајмерове болести.

4. Побољшање слуха

За музичаре се каже да имају бољи слух од осталих. Објашњење је у томе да је њихов мозак научен да боље и прецизније препознаје звук. Није неуобичајено да иако се слуша филхармонијски оркестар ухо може да селективно слуша само жељени инструмент. Ова особина се може искористити за побољшање слуха код оних који све слабије чују.

starenje muzika

5. Здравији дух

Свирање музичког инструмента је добро за ментално здравље. Студија из Финске је показала да старији људи у стању анксиозности и депресије који су били под музичком терапијом три месеца показују побољшања свог менталног здравља. Шта више резултати су се одражавали и три месеца након завршене музико-терапије. Контролна група које је била подвргнута терапији разговорима није показала тако добре резултате. Стога музика је одлично средство за умањивање негативних емоција. Музика утиче позитивно и на процес спавања и побољшава сан.

Свирање доприноси и подизању самоуверености и даје могућност фокусирања на нешто. Све ово доприноси храњењу душе и побољшању менталног здравља.

6. Правилан положај леђа

Свирање инструмента је најбољи начин да се научи правилно држање. Неправилни положај отежава квалитет свирања и зато се треба поставити у правилан положај. Извођење композиције ће бити боље уколико је тело у правилном положају и релаксирано. Тако ће се избећи и болови у леђима, као и друге компликације.

Све у свему постоје многи разлози који треба да вас убеде да научите или наставите да свирате и слушате класичну музику. Никад није касно да остварите своје жеље и снове.