vezbanje stariji„Старост није место за оне који нису храбри“- рекла је чувена глумица, добитница престижне филмске награде Оскар, Бет Дејвис. Ова фраза је нешто с чиме треба живети, посебно они који старење сагледавају кроз укоченост зглобова, болове, мишићну слабост и све учесталијим посетама лекарима.

Иако се многи морају суочавати са свим овим препрекама, сви треба да раде на јачању физичког здравља и снаге организма. За старије од  60 година ризици од повређивања су много већи, посебно за прелом ручних зглобова и кукова. Суочавање са овим конкретним ризицима нас усмеравају да почнемо, уколико то нисмо радили раније, да играмо на сигурно, како тело успорава свој ритам са годинама. То не значи искључивање из бројних физичких активности. Напротив.

Бројне научне и стручне студије указују да је вежбање интегрални део унапређења здравља кроз спречавање срчаних обољења, шећерне болести, деменције као и неизоставни део побољшања здравља костију и мишића, квалитетнијег сна и расположења. Научници са Карловог универзитета у Прагу су утврдили да интезивније вежбање у старијем добу има бољи учинак на опште здравље, него у млађем добу.

vezbanje stariji1. ВЕЖБЕ ПРУЖАЊА ОТПОРА

Подразумевају подизање тегића и развлачење еластичних трака које јачају мишићну и коштану снагу. Ова врста вежби је посебно значајна, обзиром да почев од тридесете године живота губимо по 2,3 кг мишићне масе на сваких десет година.Вежбе треба понављати до замора мишића (8-12 пута ).

2. ВЕЖБЕ ЗА РАВНОТЕЖУ И ФЛЕКСИБИЛНОСТ

Вежбе које одржавају равнотежу, како статичку, тако динамичку су таи чи и јога. Ове врсте вежбања су врло распрострањене у земљама древних источњачких цивилизација. Умањују ризик од падова и ојачавају вештину балансирања у свакодневним активностима, као и многим рекреативним спортовима као што су планинарење, куглање, тенис и голф.

3. ВЕЖБЕ ЈАЧАЊА ОСЛОНЦА

Укључују скакање, трчање/ходање. Иако вежбе које укључују скакање могу изгледати као високоризичне за старије особе, резултати спроведених истраживања указују да се правилном применом ових вежби побољшава густина костију и умањује ризик од остеопорозе и прелома костију. Важно је све вежбе спроводити правилном техником.

4. ВЕЖБЕ БРЗОГ ОДГОВОРА/АГИЛНОСТИ

Ове врсте вежби унапређују реакцију на изненадни поремећај равнотеже и доприносе бржем довођењу тела у равнотежу.

vezbanje stariji5. ВЕЖБЕ ПРЕСКАКАЊА КОНОПЦА/ПЛИОМЕТРИЈСКЕ ВЕЖБЕ

Прескакање конопца, чучњеви, склекови обично се не налазе у програму вежби за треће доба. Уколико су Ваш лекар и тренер сагласни да можете да вежбате и ове вежбе али у безбедним условима, позитивни учинци на здравље костију, снагу мишића и равнотежу ће бити значајни.

Примењивање ових препорука оснажиће Ваше здравље. Вежбајте и не заборавите :

„Не престајемо да вежбамо зато што старимо, већ старимо зато што престајемо да вежбамо“.