prolece 2022Након дуге и мрачне зиме, можда сте пожелели да направите неке промене у својим навикама и побољшате своје здравље. Овде се налазе савети који Вам могу освежити и подмладити живот.Било да живите сами, са члановима породице или бринете о неком стариејм, имајте ове здравствене препоруке на уму.


-ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ


Да бисте одржали Ваше тело у форми, неопходно га је редовно одржавати и пребацити га на пролећни начин функционисања.Проверите своју телесну тежину, крвни притисак, ниво шећера, холестерола у крви,проверите Ваш вид, посетите стоматолога ради редовне контроле и евентуалне санације.
Уколико примећујете да слабије чујете и разумете шта људи говоре, посебно у групи људи, време је да проверите и ваш слух.


-ОБУЈТЕ ОБУЋУ ЗА ШЕТЊУ


Уколико нисте љубитељ снега и леда, дошло је време да слободно и без бојазни од поледице и падова кренете у освајање пролећа пешачењем. Здравствени учинак пешачења се одражава на ниво шећера у крви, јачину костију и здравље Вашег срца, као и квалитет сна. Пешачење у комфорној обући је најбоља активност за здравље свих, а посебно старијих, Важно је да обућа не буде додатни ризик за могуће падове.Повезивање са природом као и са онима који бораве у природи, доприноси и психичком и физичком здрављу. Неопходно је да изаберете одговарајући терен, који је прилагођен Вашем здравственом стању и могућностима.


-ДОДАТНО ВЕЖБАЊЕ


Као допуна пешачењу уведите у свој живот и лако аеробно вежбање.Размислите о часовима јоге, пилатесу или Таи Чиу, тј. свему што може допринети побољшању равнотеже и флексибилности. Аквафит (вежбање у води) је посебно одговарајући за особе које пате од артритиса или хроничног бола.


-БАШТОВАНСТВО


Пролеће је време баштенских радова, који имају повољне здравствене ефекте на више начина. Доприноси повећању нивоа витамина Д, који утиче на смањење ризика од проблема са костима и преломима. На емотивном нивоу боравак напољу и удисање свежег ваздуха, слушање птичијег цвркутања и посматрање бујања природе, делује смирујуће и релаксирајуће. На физичком нивоу, копање, садња, заливање ојачава снагу, флексибилност и агилност Вашег тела.


-ПРОЛЕЋНИ НАЧИН ИСХРАНЕ


Освежите Вашу исхрану новопристиглим младим поврћем и воћем као што су грашак, ротквице, млади лук, јагоде итд. Заменити теже зимске оброке свежим салатама, лаганим чорбама и супама и кувањем на лешо начин. Таква лагана, пролећна исхрана, ће повољно утицати на Ваше здравље. Размислите о смањењу уноса црвеног меса и фабрички обрађене хране, замените бело брашно интегралним и повећавајте унос здравих масноћа као што су маслиново уље и авокадо.
Пре свих већих промена у исхрани и физичкој активности консултујте се са својим изабраним лекаром.


-ПИЈТЕ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ


Како организам стари, осећај жеђи опада и јако је битно да се прати унос довољне количине течности,посебно ако имате појачану физичку активност, а посебно на сунцу. Дехидратација организма може утицати на Вашу меморију, концентрацију и пораст осећаја умора, што може довести до компликација и повећати ризик од падова.
Уносити најмање 8 чаша течности дневно, вода, биљни чајеви, сок од цеђеног поврћа су најбољи избор. Сокови од цеђеног воћа, кафа и заслађени напици нису прави избор.


-ОДЕНИТЕ СЕ ПРЕМА ВРЕМЕНУ


Пролеће је једно од прелазних годишњих доба, неки дани су савршени, а неки претопли или прехладни. Кад сунце засија увек носите сунчане наочаре са заштитним фактором од УВ зрачења или шешир, капу са широким ободом како бисте заштитили очи и кожу од ултраљубичастог зрачења.При ветровитим и хладнијим данима не заборавите на јакну, шал, џемперић.


-ПАЗИТЕ НА АЛЕРГИЈЕ


Пролећно време може загорчати живот због алергијске реакције на цветање траве, полена итд. Ако је то и ваш случај, пратите алергијске прогнозе за одређене алергене. Нелечена алергија није само непријатност, већ може изазвати озбиљене здравствене проблеме, првенствено проблеме у дисању, алергиској упали синуса и прехлада.
Лекар треба да препоручи и пропише праву антиалергијску терапију коју је неопходно узимати од фебруара до септембра.

 

ПРОЛЕЋЕ ЈЕ СТИГЛО У НАШ ГРАД И ОВЕ ГОДИНЕ.
УЖИВАЈМО У ЊЕМУ.