насмејани стариСвима нам је неопходан добар и квалитетан сан током ноћи. Међутим није ретка појава да тешко можемо да заспимо и имамо квалитетан сан. Поремећаји сна могу узрокавати настанак стомачних проблема. Преко 20% укупне популације има симптоме ГЕРБ-а гастроезофагеалне рефлуксне болести, у народу познате као горушица.

Стручњаци са америчког универзитета у Мичигену доводе у везу поремећај сна, чак и несанице са горушицом. ГЕРБ представља стање кад се садржај желуца враћа у једњак. Карактерише га горушица (најмање два пута недељно), враћање киселог саржаја, тешкоће у гутању, хронично закашљавање, често прочишћавање грла и бол у грудима.

zdravo starenje sertifikatЕвропско иноватно партнерство за здраво и активно старење Европске комисије је платформа за комуникацију и информације за све актере који се баве спровођењем активног и здравог старења.

Канцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд, од 2008. године доприноси да наши старији суграђани живе активније и здравије. Циљ је да, разменом информација и знања, трансформишемо и иновирамо активности које доприносе здравом и активном старењу.

Налазимо се у европском друштву (26 европских градова имају статус референте локације), које брине о својим грађанима и као такви смо препознати добијањем овог статуса.

Жеља и мисија је да на том путу и даље напредујемо и живимо дуго у добром здрављу у нашем Београду.

олимпијада старих 2017Канцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд је поводом месеца октобра, месеца старијих,  25.октобра 2017. године од 20:00-22:00 часа, организовала у сарадњи са Соколским друштвом „Матица“-Београд, плесно- здравствену манифестацију „Плесом до здравог срца од младости до старости“ у простору Свечане сале Градског центра за физичку културу Београд – (Стари ДИФ).

Уз плес, који представља идеалну психофизичку и социјалну активност за све генерације, а уз стручно вођство Александра Аничића, руководиоца Плесне секције, старији и млађи Београђани су се лепо дружили.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ЗДРАВЉЕ СТАРИХ ГРАДСКОГ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉА БЕОГРАД НА X ОЛИМПИЈАДИ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА - ВРЊАЧКА БАЊА 2017. 29. септембра - 03. oктобар 2017.

олимпијада старих 2017Свечано отварање јубиларне Х Олимпијаде окупило је око 1000 учесника, становника и гостију  Врњачке Бање. Традиционално добродошли бањски гости, овај пут у улози учесника показали су у свим областима енергију и радост.

И ове године учеснике и организаторе су поздравили челници  града домаћина и представници ресорних министарстава Републике Србије, као и гости из иностранства. На свечаној седници поводом обележавања 1.октобра - Међународног дана старих је обележена порукама са Лисабонске конференције о појави и превенцији дискриминације старих у друштву.