КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ЗДРАВЉЕ СТАРИХ ГРАДСКОГ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉА БЕОГРАД НА X ОЛИМПИЈАДИ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА - ВРЊАЧКА БАЊА 2017. 29. септембра - 03. oктобар 2017.

олимпијада старих 2017Свечано отварање јубиларне Х Олимпијаде окупило је око 1000 учесника, становника и гостију  Врњачке Бање. Традиционално добродошли бањски гости, овај пут у улози учесника показали су у свим областима енергију и радост.

И ове године учеснике и организаторе су поздравили челници  града домаћина и представници ресорних министарстава Републике Србије, као и гости из иностранства. На свечаној седници поводом обележавања 1.октобра - Међународног дана старих је обележена порукама са Лисабонске конференције о појави и превенцији дискриминације старих у друштву.

Програм из области спорта је обухватао појединачне и екипне дисциплине и свакодневно континуирано се одвијао према утврђеном распореду.

medjunarodni dan starih 2017

И ове јубиларне десете Олимпијаде сектор здравља је организовала др Ирена Џелетовић Милошевић оснивач и руководилац Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд, која је уједно и члан покрета Трећег доба.

“Базар здравља“ трајао је два дана у суботу и недељу од 08-12 часова. Градски завод за јавно здравље Београд, спроводио је здравствено васпитне активности и вршио антропометријска мерења, мерење крвног притиска и спроводио анкету која се односи на здраве стилове живота. Након обраде свих показатеља здравља, комисија је изабрала пензионера и пензионерку у најбољој форми којима су додељене симболичне награде спонзора Цептер хотела, који је уједно био место централних дешавања Х Олимпијаде.

medjunarodni dan starih 2017

У организацији „Милош клинике“, очне болнице чланице MEDIGROUP, мерен је очни притисак, прегледано очно дно и вршило се рано откривање глаукома. Сваки прегледани је добио савет  за бољи вид.

Поред „Базара здравља“организовани су и здравствени панели и предавања: „Страх од анастезије у трећем добу“ – Проф. Др сц др  Драгана Павловић и  „Превенција повређивања код старих“ – др Ирена Милошевић Џелетовић.

medjunarodni dan starih 2017

Интерактивна форма предавања  је била добродошла за учеснике и предаваче.

ПРОГРАМ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ се одвијао кроз:

  1. Изложбу слика са Олимпијске сликарске колоније 2017, у холу хотела «Цептер»;
  2. Олимпијске сусрети књижевника трећег доба за 2017. годину;
  3. Отварање изложбе црно-белих фотографија аутора Љубивоја Ршумовића;
  4. Приказивање филмова
  5. “Вече талената” – аудиција за рецитаторе, глумце, песнике, хумористе, певаче, свираче, плесаче и сл, а касније и наступ најбољих;

Надамо се у следећим годинама још масовнијем учешћу наших старијих у добром здрављу и расположењу.

mejunarodni dan starih 2017