насмејани стариСвима нам је неопходан добар и квалитетан сан током ноћи. Међутим није ретка појава да тешко можемо да заспимо и имамо квалитетан сан. Поремећаји сна могу узрокавати настанак стомачних проблема. Преко 20% укупне популације има симптоме ГЕРБ-а гастроезофагеалне рефлуксне болести, у народу познате као горушица.

Стручњаци са америчког универзитета у Мичигену доводе у везу поремећај сна, чак и несанице са горушицом. ГЕРБ представља стање кад се садржај желуца враћа у једњак. Карактерише га горушица (најмање два пута недељно), враћање киселог саржаја, тешкоће у гутању, хронично закашљавање, често прочишћавање грла и бол у грудима.

 

Тим стручњака је спровео клиничку студију праћењем монитора покрета руке коришћењем нових информационигх технологија. Истовремено је посматраницима праћен ниво pH једњака, употребом катетера који је уведен кроз носну шупљину до стомака током 24 часа. Испитаници су попунили и одговарајући упитник. Истраживање је утврдило физиолошке факторе који доводе у везу  спавање са горушицом, отежаним гутањем, мањим лучењем пљувачке и лежањем на леђима.

Дошло се до закључка да поремећај спавања повећава и настанка горушице тј.доводи до рефлуксне хиперсензитивности. Може настати као реакција на лошији сан и стање повишеног стреса уз ризикофакторе као што су: дебљина, пушење, обедовање касно увече, пијење кафе и алкохола, честа употреба аспирина. Горушица се јавља и код особа који немају све горенаведене ризикофакторе, али имају поремећен сан и налазе се у стању стреса.

Шта предузети?

Не треба игнорисати ни поремећај спавања ни горушицу, који могу довести до промене у ткивима једњака и на тај начин повећати шансе за настанак и развој карцинома једњака.

Недовољно сна се може одразити на тежину, здравље срца, расположење и памћење. За ГЕРБ се препоручује примена комбинације одговарајуће исхране и животног стила уз пратећу медикацију. Промена Ваших навика може довести и до побољшања квалитета Вашег сна.

Надамо се да ће Вам ови савети помоћи да лакше  постигнете квалитетан сан као и унапредите Ваше здравље.