porodica oralno zdravljeКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд је активно учествовала на овогодишњем 34.Симпозијуму здравственог васпитања у стоматологију са темама „Породица и здравствено васпитање“ и „Улога породице на унапређењу оралног здравља“.

У оквиру постер сесије, др Ирена Џелетовић Милошевић, Руководилац Канцеларије, је презентовала рад „Међугенерацијски трансфер знања - важан сегмент унапређења здравља уста и зуба деце“.

У Дому здравља „Лесковац“ се 8. и 9. јуна 2018. године окупило преко 100 учесника , углавном доктора стоматологије,специјалиста дечије и превентивне стоматологије, специјалиста социјалне медицине и осталих здравствених професионалаца. Циљ овогодишњег симпозијума је био да укаже на значај здравствено едуковане породице у унапређењу општег здравља као и здравља уста и зуба код деце.

porodica oralno zdravlje

Оријентисаност одраслих чланова породице ка обезбеђивању економских услова за живот, много одузима времена и простора да се деци посвете на одговарајући начин са сардржајима неопходним за унапређење квалитета и здравља у животу. Стога су често незаобилазно окружење мале деце и деце предшколког узраста, најстарији чланови породице, баке и деке.

Porodica oralno zdravljeТо време проведено са најстаријима је корисно како за унучад , тако и за старије. Знања , ставове, које обострано преносе једни на друге треба да буду усклађени са савременим доктринама стоматолошке превентивне науке, посебно по важном питању употребе флуорида у превенцији каријеса.

Ремотивација старијих чланова породице, као и стална мотивација млађих је оно што треба интензивирати циљу унаопређења здравља. Основна правила доброг здравља уста и зуба су следећа:

  1. Правилна и редовна хигијена зуба и усне дупље од рођења па надаље,
  2. Локална, топикална употреба препарата флуорида у одговарајућој концентрацији према узрасту и факторима ризика за каријес (пасте за зубе, раствори, гелови),
  3. Правилна разноврсна исхрана, која поспешује лучење пљувачке, која има самочистећи ефекат, као и избегавање угљених хидрата због повећања киселости у усној дупљи и поспешивања раста бактерија у формираном плаку на зубима.
  4. Редовни одласци код доктора стоаматологије, примена превентивних мера и благовремена санација као и контрола резултата.
  5. Ношење чувара зуба при контактним спортовима.

Porodica oralno zdravlje

Унапредити здравље сваког члaна породице и дати квалитет животу је мисија свих нас добрих људи и професиоанлаца.