stariji parКако улазимо у трећу годину живота са COVID-19, разним сојевима и подсојевима, треба да се осврнемо на актуелни омикрон сој. Високо заразан и брзоширећи сој намеће активан став према њему, посебно за најосетљивије групе становништва, старије особе, особе са хроничним обољењима и стањима као и њихове неговатеље.

Иако већ има доста стручних извештаја да Омикрон сој даје блажу слику од свих претходних и даље је присутна опасност за поменуте категорије.

Комплетна вакцинација и тзв. Бустер доза омогућиле су многим људима да се крећу слободније у односу на време пре појаве разних вакцина, али опрезност је на првом месту за старије особе и особе које се о њима брину и живе са њима.

Дошло се до закључка да су вакцинисане старије особе имале бољу прогнозу и исход тока болести од оних невакцинисаних, али да их вакцина не штити од могућности заразе. COVID-19 са својим сојем Омикрон је и даље претња за старије.

Ефикасност вакцина је веома добра, али производња антитела код старијих особа је мања него код млађих одраслих због слабљења имуног одговора са годинама. Врло је важно и неопходно да неговатељи и они који живе са старијом особом буду вакцинисани због смањивања преношења вируса.

Старије особе и њихови неговатељи треба да избегавају активности у затвореним просторима, и да бораве на отвореним просторима. Треба се придржавати свих мера које су прописане као што је одржавање физичке дистанце, дезинфекција руку, ношење маски.

Правилно ношење квалитетне маске која добро пријања уз лице и покрива носне отворе и уста је обавезно, посебно у ситуацијама потенцијалних контаката .Ношење маске типа N-95 је довољнo за одлазак у бакалницу, за путовање јавним превозом.

Ипак се старијим особама препоручује избегавање окупљања у времe високe актвности вируса и одлагање за мирнији период .

Посебан изазов за оне који се брину о старијима је синдром сагоревања, који је још више изражен појавом COVID-19 због додатних мера заштите од заражавања .

На крају треба напоменути важност заштите старијих особа од непроверених и нетачних информација о вакцинама и вакцинисању. Сви смо изложени лавини информација, које су путем интернета доступне свима и које могу бити некритички прихаватане. Важно је да информације добијете од Вашег изабраног лекара и стручне особе у коју имате поверење.

Циљ свих наших активности и постојећих мера је да останете безбедни и здрави.