stari sladoled

  1. Смањите интезивне активности, пошто физичка активност подиже телесну температуру. Останите у климатизованом, расхлађеном простору на месту које није изложено директним сунчевим зрацима. Посебно обратите пажњу у периоду од 10 до 17 часова.
  2. Будите хидрирани, уносите довољно воде чак и кад не осећате жеђ, а смањите унос кафе и алкохола, пошто они дехидрирају организам. Препоручен је већи унос свежег воћа и поврћа за бољу хидрираност организма.
  1. Користите заштитна средства са фактором већим од 15 кад излазите на отворен простор, чак и кад је облачан дан. Заборавите на коришћење прошлогодишњих крема, уља, млека итд, обзиром да су изгубиле своја заштитна својства. Заштитна средства обнављајте у складу са Вашим активностима у води. Вода испира заштитно средство. Током пливања посебно заштитити оне делове који су изложени сунцу.
  2. Носите лагану одећу од природних материјала, растреситог ткања, светлих боја. Током врућина, не носите синтетичку одећу. Препоручује се и ношење лаганих шешира који праве сенку, као и ношење сунцобрана.
  3. Будите јутарња птица или вечерња сова, уколико морате да обавите неке активности ван климатизованог, расхлађеног, простора. Избегавајте боравак напољу нарочито од 10 до 17 часова.
  4. Обратите пажњу на следеће симптоме топлотног удара: конфузију, дезоријентисаност, суву кожу, јак умор, главобољу, летаргију, мучнину и убрзан пулс. Уколико приметите неки од ових симптома обавезно се обратите здравственој служби.
  5. Проверите вашу редовну терапију, обзиром да неки од лекова које можда узимате повећавају осетљивост на ултраљубичасто зрачење. Посаветујте се са Вашим изабраним лекаром или фармацеутом, ако имате било какве сумње по овом питању.
  6. Заштитите Ваше очи. Превелико и предуго излагање сунцу може довести до иритације и оштећења Ваших очију. Кад сте напољу, током сунчаног дана, носите квалитетне сунчане наочаре са УВ заштитом.
  7. Једите сладолед, смрзнуте јогурте итд. да би расхладили организам током великих летњих врућина. Они који морају да пазе на шећер, лактозу, сад на тржишту постоје могућности да нађу за себе здраву расхлађујућу посластицу.
  8. Не пропуштајте редовне контроле Вашег здравственог стања, иако је лето у току.

Искористите лето на најбољи могући начин.