covid-jezikУ смерницама СЗО наведена су три најчешћа симптома као што су сув кашаљ, повишена телеснa температура и умор. Усна шупљина се помиње у неким додатним симптомима као што је губитак укуса.

Према најновијим истраживањима Краљевског колеџа у Лондону, регистроване су промене на језику у виду географске мапе тзв. Географског језика и раница, чирева у усноj дупљи. Нису ретке ни оралне афте, посебно код продуженог тока трајања короне. 17 студија спроведених у Ирану откриле су да се најчешће јављала ксеростомија, (сува уста), промена осетљивости језика и кандидијаза (гљивична инфекција слузокоже усне дупље ). Утврђено је и постојање болова у мишићима током жвакања као и оток непца. Скоро четвртина пацијената са COVID-19 је имала промене у усној шупљини.

Симптоми у усној дупљи су се јављали обично након појаве општих симптома и то од 10. до чак 42. дана од инфекције. Али код неких пацијената су то биле једине промене и знак постојања COVID-19. Стога је неопходно извршити пажљив клинички стоматолошки преглед код пацијената са променама у здравственом стању.

Ови стоматолошки прегледи су значајни како за пацијенте, тако и за докторе стоматологије због њихове заштите. Због страха од одласка у стоматолошку ординацију многи симптоми у овој регији су остали недијагностиковани, иако су од значаја за праћење симптома и тока болести и спречавање даљег ширења.