Светско становништво убрзано стари. Продужење животног века јесте разлог за славље, али и повећану бригу и пажњу целог друштва. Здравствени системи свих земаља где је све већи број старијих од 65 година се суочавају са повећаним потребама и захтевима  ове старосне групе.

Број старијих од 80 година ће се у периоду од 2000. до 2050. године учетворостручити. Од тога, чак 80% свих старих у свету ће бити у земљама са ниским и средњим приходима. Најраспрострањеније болести међу овом старосном групом већ јесу, а и у будућности ће бити, хроничне незаразне болести.Шта нам је чинити?

Неки здравствени проблеми као што су проблеми са видом и слухом,  а који  су  заступљени међу старијима, релативно лако и јефтино  могу  да се превенирају.  С друге стране, потреба за продуженим лечењем и негом је све већа међу старијима који више не могу да се брину о себи због физичких и менталних обољења и не могу више самостално да живе. Због тога улога целог друштва, а у оквирима здравственог система – примарне здравствене заштите, која је иначе највише у контакту са растућом популацијом старијих, треба да буде све присутнија и развијенија.

Физичко и друштвено окружење које је окренуто ка старијима ће омогућити да они живе квалитетније и дају максимални допринос у складу са својим могућностима. Стереотипи о старости као o болести и немогућности треба да се повуку пред активним, искусним и здравим старењем.

На крају, не треба заборавити да здраво старење почиње од младости и да треба  здраво живети да би се старило здраво.

Стога славимо 1. октобар као дан успеха наших старијих, али и наших живота!