medjunarodni dan starijihУ складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом у вези Ковида-19 у Републици Србији и главном граду Београду, Градски завод за јавно здравље-Београд је предузео све прописане мере заштите и дао свој допринос обележавању 1. октобра 2020. Године - Међународног дана старијих особа, уводним предавањем о значају старијих у друштву и њиховом здрављу у оваквим временима.

Здравственим радницима и сарадницима из београдских установа здравствене и социјалне заштите је предочен пригодан садржај, након чега је успешно одржана КМЕ „Превенција падова код старијих особа“.

Почев од ове, 2020. године, СЗО је прогласила “Декаду здравог и активног старења” која ће трајати до 2030. године. Искористимо ову деценију да обезбедимо здраво и активно старење.

Тема овогодишњег јубиларног 30. годишњег обележавања је била „Улога медицинских сестара-техничара и неговатеља у заштити старијих особа“. Због пандемије, којој још не видимо крај, сва пажња и активности су усмерене на суживот са вирусом и навикавање на ново нормални начин функционисања.

Треба се подсећати стално да су наши старији суграђани наш ослонац и да треба радити све у складу са могућностима да живот у старијем животном добу буде квалитетан и активан.