medjunarodni dan starih 2020Резолуцијом 45/106 Генералне скупштине Уједињених Нација, 14. децембра 1990. године утврђен је 1. октобар за обележавање Светског дана старијих особа. Тренутно у свету живи преко 703 милиона особа старијих од 65 година, а предвиђа се да ће тај број премашити 1,5 милијарди већ 2050. године. Ове године СЗО је прогласила Декаду здравог и активног старења и трајаће до 2030. године. Искористимо ову деценију да обезбедимо здраво и активно старење.

Тема овогодишње јубиларног 30. годишњег обележавања је била „Улога медицинских сестара-техничара и неговатеља у заштити старијих особа“. Због пандемије, којој још не видимо крај, сва пажња и активности су усмерене на суживот са вирусом и навикавање на ново нормални начин функционисања.


Циљеви UNIDOP 2020. (УНМДСО) су следећи:

  • Информисање свих учесника о стратешким циљевима Међународног дана старијих особа
  • Подизање свести о специјалним потребама за здравственом заштитом за старије особе као и њиховој активној улози у очувању сопственог здравља.
  • Подизање свести корисника старијег животног доба о значају улоге медицинских сестара -техничара и неговатеља/неговатељица у заштити старијих особа.
  • Умањење неједнакости у здрављу за старије особе између развијених и неразвијених земаља.
  • Подизање нивоа разумевања о утицају COVID-19 на здравље старијих особа и систем здравствене заштите.

Канцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље - Београд континуирано улаже напоре да унапреди квалитет живота и здравље наших старијих суграђана.

Погледајте и презентацију поводом овог датума у Power Point формату.

Срећан Међународни дан старијих особа