vid penzioner

Исхрана богата црвеним месом и масноћама један је од водећих узрока губитка вида код старијих особа. Опсервациона студија, спроведена на 1300 учесника старијих од 65 година у периоду од 18 година, доводи у везу исхрану богату масноћама са чешћом појавом дегенерације жуте мрље и губитком вида код старијих.

Познато је да начин и врста исхране утиче на многе аспекте нашег здравља. Скоро сва пажња је усмерена на утицај исхране на здравље срца и крвних судова, као и на појаву гојазности, али је мање познато да утиче и на вид.

Жута мрља је специјални део мрежњаче задужен за централни вид и разликовање детаља. Централни вид користимо за вожњу, читање, препознавање лица и финих детаља и обављање свакодневних послова. Посебно је осетљива на поремећаје циркулације.

vid penzioner

Оштећење жуте мрље,тзв. макуларна дегенерација доводи до губитка вида. Понекад се то дешава када се плакови (наслаге) појаве на жутој мрљи. Генетски фактор и и пушење су препознати као ризикофактори од раније. Учесници у студији су током 18 година дали информације о својој исхрани, те је дефинисано 29 категорија хране. Утврђено је да су они који су чешће и више користили исхрану богату масноћама склонији настанку и развоју губитка вида.

vid penzioner

Посебно се наметнула одређена врста исхране која потпомаже настанку оштећења жуте мрље и то:

  • Употреба црвеног меса и месних прерађевина
  • Масноће, као што су маргарин и бутер
  • Исхрана богата масноћама
  • Пржена и похована храна

vid penzioner

Исхрана је начин којим можемо утицати на модификацију ризика одговорних за настанак оштећења жуте мрље, посебно у случајевима где постоји позитивна породична историја овог стања. Иако је студија која је спроведена била опсервациона, не може се доказати да конзумација здраве хране умањује ризик од губитка вида, али указује да конзумација масне исхране повећава ризик за настанак и компликације оштећења жуте мрље.

У позадини свега стоје запаљенске и оксидативне промене, настале као реакција на коришћење нездраве хране са масноћама. Промене на тананим крвним судовима ока се јављају пре него на осталим органима.

vid penzioner

Здрава исхрана богата поврћем (посебно тамнозелено листасто поврће као кељ, спанаћ), воће и масније рибе богате Омега-3 масним киселинама садржи све оно што је неопходно здрављу очију. Неопходно је да постоји довољна количина лутеина, који се налази у жутој мрљи и мрежњачи и задужен је за филтрирање светлости.

Тешко је навике у исхрани променити преко ноћи, али постепеним увођењем здравије исхране преузимамо одговорност за своје здравље и квалитетнији живот и у трећем добу. Уз престанак пушења и физичку активност у складу са својим могућностима треба живети боље и здравије.