насмејани стариПочетак године је време кад доносимо нове одлуке, одбацујемо оне из претходне године и обећавамо себи да ћемо овогодишње поштовати.

Ево десет предлога за ову годину којих би се ваљало држати.

1. Волонтирање

У данашњем свету интернета, друштвених мрежа: Фејсбука,Твитера, Инстаграма итд , лако је упасти у замку синдрома „зачараног света који се врти око мене“. Хвалисање својим успесима, децом , унучићима је постало стандард, посебно откад постоје друштвене мреже. Многе треба подсетити да је давање и узвраћање другима важно за здравље као и испуњавање сопствених снова и остваривиње наших циљева.

Волонтирање је добро за душу, давање другима има позитиван утицај на нас ослобађајући нас од стреса, депресије, усамљености. Стога треба размислити коме и каква помоћ је неопходна   и поступити  у складу са својим могућностима.

2. Путовање

Осмислите барем једном годишње путовање ван места Вашег сталног боравка. Проширите Ваше видике, научите нешто ново. Где ћете отићи зависи од Ваших интересовања и могућности, али можда су часови кувања у сеоским домаћинствима, пешачење по сликовитој природи или брчкање  у топлом мору у јуну или септембру баш оно што је за Вас. Уколико живите у граду, лепо је отићи тамо где ће вас ујутро будити цвркут птица, мирис ливадског цвећа, четинара. Ако сте за дестинацијуу на мору, језеру, реци, шетајте, пливајте , возите бицикл, склапајте нова познанаства , која могу прерасти у пријатељства.

3. Прикривање правих година

Године су само број и Ваша одлука за ову годину треба да је таква. Није важно колико Вам је година, већ како их живите. А треба их живети што лепше.

4. Вежбајте

Стално обећавате себи да ћете кренути у теретану, на јогу, плес и од обећања не буде ништа. Консултујте се са Вашим изабраним лекаром и у складу са његовим мишљењем крените  три пута недељно да вежбате.

5. Зачините живот новим кулинарским изазовима

Уколико волите да кувате на Вашу листу овогодишњих одлука додајте што више  нових рецепата и тако изађите из рутинских сваконедељних јеловника који се састоје из истих јела већ годинама. Пробајте нешто сасвим ново, а то можете уз старинска јела наших старијих жена из Бабушнице, чији су се рецепти нашли у кувару Лужничћи рецеписи, остварењу пројекта Црвеног крста Србије, финансираног од стране фондова Европске уније.

Коришћењем локалног језика написан је овај кувар који нас учи како се прави качамак сас сирење, попара од стар леб, вурда, свадбарске банице и још много заборављених или нама непознатих јела.

6. Додајте поврћа исхрани

Ако нисте вегетаријанац, донесите одлуку да повећате  количину поврћа у Ваш свакодневни јеловник.

7. Друштвеност

Више се дружите са пријатељима, комшијама и породицом. Позовите их да пробају Ваше пите, колаче, да попричате и да се заједно насмејете, подржите.

8. Финансије

Поведите рачуна о Вашим финансијским могућностима и обратите пажњу да не пробијате Ваш буџет. Школарине Ваше деце, унучади, редовни режијски трошкови, исхрана, кућни кварови и још много тога треба да буду усклађени са реалним могућностима. Све што пробија лимит води вас у свакакву врсту проблема који утичу на ваше здравље.

9. Пробајте нешто ново

Ово подразумева новитете из свих обалсти. Вратите се на плесни подијум, научите салсу, самбу, енглески валцер. Уз музику 60-тих, 70-тих, 80-тих...Научите да свирате клавир, флауту, фрулу... нови страни језик...

10. Наставите са вашим хобијима

Наставите са хобијима, не заборављајте на своје жеље и останите и постаните позитивни.

Ово су  наши предлози, а Ви одлучите да ли могу да буду и Ваше одлуке.