mediteranska dijetaСви знамо да треба да једемо здравије, али коју храну и због чега? Нове студије са Харвардске школе за јавно здравље дају нам одговоре на ова питања. Људи који воде рачуна о свом здравом начину исхране и којима је то постао образац исхране умањују ризике и продужавају свој живот.

Интегралне житарице, поврће, воће, орашасти плодови, риба богата незасићеним масним киселинама уз смањен унос црвеног меса и минимални унос месних прерађевина, а без заслађених, посебно газираних напитака на дужи временски период, значајно смањује ризик од смртног исхода. Истраживачи указују да су резултати видљиви врло брзо након почетка примена здравих концепата исхране, а на период дужи од 12 година значајно продужавају живот и чине га квалитетнијим. Врло је важно да здрав начин исхране постане Ваш доживотни избор.

 

Уочено је да примена медитеранске дијете и дијете за смањење хипертензије дају добре резултате. A уколико на недељном нивоу више од 20% оброка сачињених од црвеног меса или месне прерађевине, замените легуминозама (леблебије, пасуљ, боб, сочиво, грашак) и орашастим плодовима дали сте себи за 8-17% већу шансу за дужи живот.Насупрот томе уколико се одлучите за нездравији начин исхране погоршавате своје шансе за 6-12%.

Избором здравог концепта исхране за цео живот, а не само за одређену ситуацију и стање, улажете у себе на најбољи начин и водите себе у дуговечност. Уз здраву исхрану, будите и физички активни и дружељубиви. Све остало оставите у прошлости.