ада циганлијаУ Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена на територији града. То су базени спортских центара “Милан Гале Мушкатировић“, „Олимп“, „Ташмајдан“, „Кошутњак“, „11. Април“, као и базени спортских центара у Лазаревцу и Обреновцу.

Вода из отворених јавних базена је узоркована током претходне и почетком ове недеље, и резултати ових анализа показују да је вода у отвореним базенима наведених спортских центара  безбедна за купање и рекреацију.

Узорковање воде за купање из отворених јавних базена наставиће се редовно на недељном нивоу, и у лабораторији Градског завода се испитују физичко-хемијска и микробиолошка исправност, а по потреби обављају и друге анализе. На основу резултата анализа у сваком спортско-рекреативном центру техничка служба која одржава базене може да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за боравак, односно купање и рекреацију.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

У складу са наведеним, обавезно је и избегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења (2 недеље након престанка свих симптома болести). Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Контрола квалитета воде Савског језера на Ади Циганлији и купалишта „Лидо“ на Великом ратном острву се врши пред почетак сезоне, и наставља редовно током сезоне.
Суграђанима који се купају на рекама и језерима саветујемо да избегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала деца, стари, имунодефицијентни,  хронични болесници).