стари и кућни љубимциКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд има за циљ да унапреди квалитет живота старијих особа и препоручује Вам да размислите да своје здравље унапредите дружењем са кућним љубимцем.

Др Ирена Џелетовић Милошевић, руководилац Канцеларије за здравље старих, и сама је заљубљеник свога пса Леа и из свог искуства препоручује и вама. За многе старије особе, власнике кућних љубимаца, који неретко живе сами у домаћинству, кућни љубимци делују лековито тако што помажу у смањивању стреса, умањују повишен крвни притисак, побољшавају друштвене односе, физички активирају и помажу да науче нешто ново.

Због свог кућног љубимца, потрудиће се да што више сазнају о раси, нези, тражиће одговоре на своја питања и то ће их одржавати ментално заинтересованима, што је врло важно за старије особе. Кућни љубимци могу умањити депресију и усамљеност. Старије особе се често жале на усамљеност и и досаду посебно ако немају кућног љубимца.

Предности пса.

Пси углавном живе у садашњем тренутку и не брину о сутрашњици, која забрињава старије особе. Уз свог пса и старији власници живе живот за овај тренутак, за данас, док и сутра не постане данас, а данас јуче. Пси доносе много радости и весеља својим власницима. У друштву својих љубимаца никад нисте сами већ у друштву оних који вас воле. Такође утичу повољно и на процес памћења тако што утичу да се старија особа фокусира и на нешто друго, осим на своје здравствено стање и негативна осећања због самог старења. Удомљавање незбринутих старих љубимаца такође може допринетии добробити живота нових власника. Брига о неком је позитивна особина.

Кад се одлучите да изаберете кућног љубимца размислите о следећем:
•    Требало би наћи правог љубимца за правог власника. Свако стари на свој индивидуални начин и треба пажљиво направити избор правог љубимца
•    Пас доноси промене у живот, ако их не желите, можда љубимац није за вас.
•    Приликом избора треба узети у обзир да ли је ово први љубимац о којем се бринете или сте раније имали то искуство.
•    Уколико постоје нека физичка ограничења старије особе можда приликом избора кућног љубимца требају мислити и о мачки, птици или малом кућном псу.
•    Дефинисати улогу коју треба да има кућни љубимац у Вашем животу.
•    За старије особе важно је знати и којег узраста треба да буде кућни љубимац. Штене захтева доста додатног ангажовања, па није препорука за старије особе.
•    Узети у обзир темперамент потенцијалног љубимца, да ли је у складу са темпераментом старије особе.
•    Пре преузимања кућног љубимца неопходно је утврдити његово здравствено стање.
•    Уколико се питате да ли да имате више од једног кућног љубимца, савет је да се задржите на једном. За старију особу је то прави број.
•    Треба водити рачуна и око трошкова који ће бити неопходни око вашег лубимца. Храна, вакцине, прегледи и још тога. Не узимајте љубимца уколико то представља велики финансијски изазов за Вас.
•    Пас не мора да буде расан да би га волели, чак многи мешанци могу да изазову јачу емотивну реакцију од расних паса. Безусловна љубав вашег љубимца ће чинити да се сваког јутра будите са еланом и жељом да се ви и ваш љубимац лепо дружите тог дана.
•    Уколико ћете имати дужа одсуствовања од куће, а нисте у могућност да поведете вашег љубимца, не остављајте га самог код куће без обавештавања неког ко ће се бринути у време одсуства. Благовремено збрините Вашег љубимца док сте одсутни.