StarostСтарење може бити пријатно и опуштајуће. Можете открити да сте тек сад почели да уживате у животу. Било да је породична прослава, дуго планиран пут на жељено место или мала вечера са пријатељима у омиљеном ресторану. Све су то моменти који су истински важни за Вас.

Али старост има и своје изазове, такође. У старости, чак иако се осећате здравствено добро имате већи ризик за нека оболења и стања.

Једно од стања за које са годинама имате већи ризик да га добијете је херпес зостер - болно црвенило са пликовима и сврабом, жарењем које може потрајати и преко месец дана. Уколико сте у свом животу имали овчије богиње, а већина јесте, имате ризик да у овим годинама добијете херпес , обзиром да вирус који узрокује херпес остаје у нашим организмима трајно. Старењем долази до слабљења одбрамбеног одговора организма и олакшано је активирање успаваног вируса.


„Бол, пецкање, жарење, пробадање, свраб“ - све су то речи које описују стање херпес зостера. Први симптоми херпеса могу се осетити, а тек касније и запазити и то су свраб, жарење на посебној регији која је инервисана одређеним нервом. Херпес се обично јавља у пределу трупа , али може и било где друго чак и на лицу. Код већине, након што се херпес повуче, кожа се зацели, престане свраб и жарење. Мањи број пацијената са херпес зостером осећа оштре болове и даље и то за дужи период, понеком остану и ожиљци на кожи.
 
herpes-zosterУ неким случајевима херпес може узроковати и компликације као што је постхерпетична неуралгија која је дуготрајна неуралгија захваћеног нерва и може трајати месецима, чак и годинама након нестанка црвенила и промена на кожи. Не може се предвидети код кога ће се јавити  херпес, а још мање да ли ће имати компликације.

Приликом посете Вашем изабраном лекару пронађите времена и за добијање информација о овом важном стању.