храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.


У повољним условима из једне бактерије може се, за само седам сати, развити преко 2.000.000 бактерија.

За припрему хране врло је важно следеће:

Правилан избор намирница

Приликом куповине намирница треба водити рачуна о: изгледу, року употребе и адекватном чувању.

Лако кварљиве производе треба куповати само у радњама где се ови производи држе у расхладним уредајима. Обавезно погледати датум производње и рок употребе. Ако се купује на пијацама, производе од млека (сир, кајмак) куповати на млечним пијацама које имају расхладне уређаје - никако на тезгама. Ово се односи и на живинско месо и др.
Обратити пажњу на изглед намирница (нпр. месо - боја карактеристична за врсту меса, мирис, конзистенција - еластично на притисак; сладолед не сме бити деформисан…)

Хигијенска манипулација и чување

  • Адекватно прање - под млазом текуће хигијенски исправне воде (сваког листа лиснатог поврћа; купуса пре и након сечења; краставца пре и после чишћења; јагода – прво заједно, а затим сваке појединачно...).
  • Припрема - хигијенска манипулација (чистоћа посуђа, прибора, радних површина). Водити рачуна да се намирница спремна за коришћење (нпр. термички обрађено месо или сухомеснати производ) не обрађује на истој радној површини као и сирова намирница (сирово месо).
  • Добра термичка обрада. Већина намирница, посебно месо и јаја морају бити добро термички обрађени - не сме бити видљиво месо ружичасте боје; сокови које отпушта месо морају бити чисти. Ако кувате у микроталасној рерни, по могућству исеците на парчиће исте величине или ставите веће и дебље комаде ближе спољњем делу посуде.
  • Чување у расхладним уређајима. Након припреме што пре послужити храну, уколико се не служи одмах, што пре је расхладити и до сервирања чувати у расхладном уређају. Кувану храну у фрижидеру можете чувати најдуже 5 дана. Ако желите дуже да је чувате, замрзните је одмах након расхлађивања. Отворени сок и млеко, иако је стерилно, мора се чувати у фрижидеру. Сирову храну у расхладном уређају увек држати испод куване.
  • Често прање руку (имати на уму да се храна најчешће загади прљавим рукама)
  • Темељно подгревање куване хране
  • Не припремати кремове, сладоледе и мајонезе од некуваних јаја
  • Заштитити храну од приступа инсеката и глодара


У летњем периоду препоручује се коришћење у исхрани што више воћа и поврћа, рибе, а најважније је уносити доста течности (чорбе, супе, воћне сокове, чајеве и др.). Користити рибу и месо са мање масноће. Користити што мање масноће у припреми хране. Избегавати припрему хране на отвореном пламену.

Пошто је лето и сезона годишњих одмора, за пут припремити мале сокове који се попију одмах по отварању, ручни фрижидер за транспорт меса или одустати од транспорта свежег меса и уместо тога се одлучити за неки трајни сухомеснати производ.