Osmeh stariНикад није касно  да почнете  да водите  бољи и здравији живот и за то године не би требало да буду препрека. Желимо да овде нађете инспирацију и савете спроведете у праксу, како  би унапредили своје физичко, ментално, социјално и финансијско благостање - преузели контролу над својим животом и мислили позитивно уместо негативних стереотипа о старењу.

 

Десет савета да поново нађете себе и здраво и срећно старите

1. Не морате д се понашате као особа ваших правих година већ онако како се осећате, ако сте млади духом, тако се и понашајте. Будите оних година кад сте се најбоље осећали, за некога је то било 34, за неког 48, а за Вас - то Ви најбоље знате.  Многи би то назвали порицањем стварности , али стручњаци тврде да је то позитивно размишљање и да вам у дугом року може чинити само добро. (Огледало није прави одраз Вашег духа)

2. Будите позитивни у свакодневним разговорима и поступцима. Када ухватите себе да се жалите на нешто, зауставите се и промените тему на нешто позитивно. (Савет: Престаните да гледате и  читате црну  хронику).

3. Имате пријатеље који се стално жале на свакога и на све. Избегавајте их. Колико год то окрутно звучало, дистанцирајте себе од људи који немају позитиван поглед на живот. Они ц́е вас заразити својом депресијом и спречити вас да грабите напред. Окружите се енергичним, срец́ним, позитивним људима свих узраста и сигурно ћете бити срећнији. (Савет: Смешите се. Смех је заразан и прави лек за негативност.)

4. Ходајте као здраве, успешне особе, тако да зрачите самопоуздањем. Анализирајте свој ход. Да ли полако ходате јер сте се улењили? (Савет: Учините свестан напор да правите велике кораке, спуштате прво пете и обавезно носите удобну обуц́у.)

5. Исправите се! Усправним ставом и правим леђима лако можете смањитии број година. Погледајте се у огледало – увуците стомак , забаците рамена уназад, подигните браду. Погледајте колико боље врат сада изгледа! Поправите свој став и то  сваки дан, по цео дан, док вам не постане потпуно природно. Изгледаћете одлично и осец́ати се боље. (Савет: Струк ц́е вам изгледати уже.)
   
6. Какав  је ваш осмех ? Истраживања показују су срећнији они људи  који се чешц́е смеју. Добро здравље уста и зуба је важно  као и целокупно здравље. Први утисак о Вама стварају  Ваши зуби, а њихово здравље је основа  целокупног  добростања (Савет: Идите код  стоматолога  редовно и размислите о бељењу зуба.)

7. Усамљени сте? Онда престаните да седите код куће и жалите се што на видику нема ни пријатеља ни породице. Урадите нешто сада. Овог тренутка! Подигните телефон и урадите једну од следец́их ствари: Волонтирајте, упишите час уметности, рукотворина или спорта, позовите некога на ручак или кафу. (Савет: Упишите курс рачунара, прошетајте или идите на вечеру или пиће једном недељно, сваки пут са другом особом).

8. Почните да шетате, не само због здравља , већ и да упознате нове људе. Имате ли можда пса или сте одувек желели да га набавите? Биц́ете запањени како пас може да обогати друштвени живот, првенствено због дружења са другим власницима. (Савет:  Љубав кућног љубимца је безусловна и неограничена )

9.Нађите вемена и овог месеца  да одете на одговарајуће лекарске прегледе. Након тога, престаћете да бринете о болести за неко време.

10. Пронађите  уметника у себи. Ко каже да су часови музике само за школарце? Можда у вама спава велики таленат и само чека да га пробудите. Да ли сте одувек желели да свирате клавир, виолину или гитару? Да ли сте се икада запитали да ли можете да насликате портрет или пејзаж у уљној техници ? Шта мислите о вајарству или курсу грнчарије? ( Савет: Пријавите се одмах у неку од школа или курсева и ослободите своју уметничку страну!).