Piramida ishraneБезбедност хране је важна свакоме, али је посебно важна стариjим особама. Како старимо нормално је да наш организам не функционише као у младости. Промене које се јављају физиолошким старењем чине старију особу осетљивијом према инфекцијама повезаним са уносом неодговарајуће хране, као и тровању храном.

Неки од разлога повећане осетљивости старијих особа могу бити следећи: успорен пролазак хране кроз желудац и црева и дуже задржавање хране у њима, бубрези и јетра више не прерађују токсине из тела брзо као у младости, чула мириса и укуса слабе и не упозоравају старију особу да је реч о поквареној храни.Након 65. године живота, код многих особа је већ установљено једно или више хроничних обољења ( дијабетес, артритис, тумор, кардиоваскуларна обољења...) због којих се као терапија користи бар један лек , а обично и више њих. Споредни ефекти лекова за хронична стaња и обољења могу ослабити одбрамбени одговор организма и повећати могућност добијања  инфекције или тровања условљених узимањем хране. Како године одмичу осетљивост организма и пријемчивост ка инфекцијама и тровању храном се повећава. Због свега овога старије особе су подложније компликацијама насталих инфекција и тровања храном, дужем трајању болести, неопходној хоспитализацији чак и смртном исходу.

Због свега горенаведеног важно је применити посебне мере у руковању, припреми и употреби хране за старије особе.

Ево 10 савета за безбедност хране за старије особе:

1. Обезбедити одговарајућу температуру на којој се чувају остаци хране од претходно припремљених оброка.
2. Месо, рибу и сву храну припремљену са јајима подгревати на температури изнад 75°C.
3. Храна која садржи мајонез не сме бити ван фрижидера дуже од 2 сата, а ако је температура просторије изнад 32°C само 1 сат.
4. Храну припремати на одговарајућим температурама:
- живинско месо изнад 80°C;
- говедину, јунетину, свињетину, јагњетину и јела са јајима изнад 70°C степени;
-маринаде за месо уколико се поново користе подгрејати на температури изнад 75°C.
5. Фрижидер у којима чувате храну подесите на температуру од 4°C.
6. Прање руку пре, током и након припреме хране вршите топлом водом са сапуницом дуже од 20 секунди да бисте уклонили могуће узроковаче инфекција и тровања храном. Тако уклањате и друге бактерије и вирусе.
7. Радне површине, као и места где се чува храна одржавајте чистим, посебно даске за сечење. Користите посебне даске за сечење меса, поврћа и хлеба.
8. Чувати храну у фрижидеру на одговарајућим полицама и одговарајућој температури.
9. Обратите пажњу на рок трајања хране коју користите.
10. Није сва храна, коју нисте до краја искористили, за поновна подгревања и употребу. Избегавајте недовољно печену, скувану храну, ровита јаја, непастеризоване млечне производе, сокове.

Следећи ове савете повећаћете безбедност хране коју користите, а самим тим живети безбрижније.

Пријатно.