пливање старијиПлаво небо, сочне лубенице... Сваке године лето нас позива да се опустимо и уз слике плажа, чамаца и светионика буди романтична осећања. Не чуди зато што се управо уз неку водену површину - крај мора, језера, реке или базена , чак и само уз туш или обично црево за поливање баште, сви лети осетимо боље.

Боравак на води и у води је добар за све генерације, а посебно за старије. За њих то није само рекреација, већ и могућност вежбања без бола.


Ипак, увек треба имати на уму све препоручене мере безбедности приликом боравка на воденим површинама предвиђеним за пливање. Такође, пре било ког облика физичке активности, па и пливања, неопходно је разговарати и посаветовати се са својим изабраним лекаром , у вези са учесталошћу и интензитетом пливања, с обзиром да је он тај који је најбоље упућен у здравствено стање својих пацијената.

Канцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд препоручује пливање за старије суграђане, као и све остале због:

  1. Пливање умањује ризик од настанка остеопорозе. Женама се у постменопаузи смањује густина костију те оне постају крхкије. Пливање успорава овај процес и побољшава густину костију.
  2. Пливање појачава снагу целог организма. Комбиновање пливања и вежби у води (аквабик представља најбезбеднији и најбољи начин јачања снаге), омогућава старијима да постигну и одржавају жељену телесну тежину, побољшају равнотежу и на тај начин смање ризик од падова.
  3. Пливање побољшава снагу и здравље кардиоваскуларног система. Оно има позитиван утицај на снижавање повишеног крвног притиска, побољшава циркулацију и умањује ризике за настанак болести срца и плућа.
  4. Пливање позитивно утиче и на мождану активност, побољшавајући менталне способности.
  5. Пливање добро утиче и на зглобове. Ко год има искуства са боловима у згобовима, зна како се болови током пливања смањују.
  6. Пливање повољно утиче и на тонус мишића. Како је вода 12 пута гушћа од ваздуха и пружа већи отпор при кретању, пливање представља одличан начин вежбања за старије.
  7. Пливање умањује стрес и психичку тензију.
  8. Пливање повољно утиче на гипкост и покретљивост тела, особине које не треба везивати само за младост.
  9. Све у свему, пливање побољшава квалитет живота.


Стога искористите лето и запливајте...