Sajam treceg dobaКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд, учествује од 1. до 3. априла 2016. године на 3. Сајму за треће доба, који се одржава на Београдском сајму у хали 3. На нашем штанду ће се наћи брошуре и лифлети са корисним информацијама и саветима за здравље старијих, али и осталих грађана.

Поделиће се и одређени број „Водича за координацију заштите старијих особа у Београду“, публикације која старима у Београду олакшава сналажење у систему здравствене и социјалне заштите, са саветима и препорукама о здравом старењу.


На сајму ће тим Градског завода за јавно здравље - Канцеларије за здравље старих у сарадњи са организаторима Сајма за треће доба, месечним магазином „Пензија“ и Геронтолошким центром Београд изабрати „најфит“ пензионерку и пензионера. На Сајму ће наше старије суграђане дочекивати и наши партнери - ученици Осме београдске гиманзије, добитници златне медаље за међугенерацијску сарадњу. Током 3. Сајма за треће доба настављамо акцију „Пријатељ здравља старих“ којом желимо да препоручимо установе, услуге, компаније, производе, појединце које промовишу здравље старих и чине им живот у трећем добу квалитетнијим.

Србија се већ годинама суочава са повећаним бројем становника старијих од 65 година, те се налази међу најстаријим нацијама у Европи, а и у свету. Главни град Републике Србије, Београд, са преко 270.000 старијих од 65 година, као и цела Србија имају потребу да оријентишу своје напоре ка унапређењу здравља ове старосне групе. Да би постали «Град пријатељ старих», којих за сада има 33 у 22 земље света, према критеријумима СЗО, оцењују се следеће области везане за старе: 1. Јавне површине и стамбени објекти, 2. Превоз, 3. Становање, 4. Друштвено учествовање, 5. Поштовање и друштвена укљученост, 6. Грађанско учешће и запошљавање, 7. Комуникације и информације и 8. Заједница и здравствена заштита.

Канцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље, која је основана 2008. године са циљем да унапреди квалитет живота и здравље старих, жели и може да делује у оквиру области “Заједница и здравствена заштита“ и да учествује у унапређењу здравља старих инициjaтивом давања повеље - статуса „Пријатељ здравља старих“ онима који старе виде као партнере у њиховом здрављу. Ова повеља - статус треба да буде подстицајна у достизању бољег здравља старих и њиховог бољег живота.

На 3. Сајму за треће доба ће се наћи многи излагачи који желе да своје услуге и производе представе посетиоцима Сајма, а које су намењене баш њима, старијима. Добра, једноставна и јасна комуникација са старијима приликом пружања здравствене услуге, разумљива и прегледна упутства за коришћење производа који ће бити намењена кориснцима старијег животног доба, медицинске процедуре које су посебно прилагођене старијима, бржа услуга за старије, програми, сајтови, појединци који су оријентисани ка старима, све су то показатељи који ће се испратити у акцији «Постаните пријатељ здравља старих“.
Лакша доступност, боља приступачност, боља комуникација са уважавањем, посебно креиране препоруке о коришћењу лекова и помоћних лековитих средстава, као и осталог што може утицати на боље здравље старих биће наш циљ. А наш циљ је да постанемо «Београд - град пријатељ старих». Да би постали град пријатељ старих неопходно је и учешће целог друштва, али наша је жеља да кренемо ка циљу.

Циљ Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље је да клуб “Пријатеља здравља старих“ буде бројан и успешан и да старење буде активно и здраво.