zivot posle kovidaКако се налазимо у фази после карантина и социјалног отварања, као и успостављања нових образаца суживота са корона вирусом, природно је да су наша осећања помешана. Код неких постоји усхићење на саму помисао да могу чинити све оне мале и велике ствари које су чинили пре појаве корона вируса као што су: поновно виђање деце, унучади, одлазак са пријатељима у шетњу, ресторан, куповину.

За друге је усхићење измешано са осећањем страха, како ће свет и живот изгледати, кад реална опасност од инфекције вирусом короне још постоји а присутна је велика брига о себи и ближњима. Чињеница је да се морамо навикавати на „нов нормалан“ живот у складу са постојањем корона вируса. Сви смо пуни различитих осећања и сазнања. Шта чинити да би се што лакше привикли на новонастало стање и живљење у новим нормалним условима живота.

Сви учимо и навикавамо се на новонастале услове живота. Пристојност и разумевање за друге су императив у времену где се свет поново отвара, а ми се, као друштво поново изграђујемо и ресетујемо. Уколико Вам је потребно више времена у сигурности Вашег дома и потреба да се корак по корак враћате и реинтегришете у спољни живот, то је сасвим у реду. Ако сте ипак спремни да пуним кораком закорачите у спољни свет и Ваш уобичајени начин живота, а у складу са важећим прописима о заштити од корона вируса и то је у реду. Све што чините, чините у складу са Вашим осећајем да је то што чините, права ствар за Вас.

1. Будимо стрпљиви

Иако је тренутно живот друкчији од пређашњег, на који смо навикли, будимо стрпљиви. Тешко је прихватити, иако више нема карантина и многе мере су релаксиране, да се не можемо вратити у потпуности свом уходаном начину живота. Препоруке о физичкој дистанци, прописи о окупљањима, начин завршавања неких рутинских послова, ношење заштитних маски, све су наше нове реалности и неопходности. Сваки корак враћања у наш претходни начин живота је успех и треба бити стрпљив са реалним очекивањима и тако избећи осећај туге и стреса.

2. Будимо храбри

Повратак у спољни живот је стресан. Али будимо храбри, јер све ће доћи на своје место. Спољни свет нам сад изгледа драстично друкчије од оног на који смо до скоро навикли. Сви већ имамо информације како остати безбедан и зато треба имати и храбрости у враћању слобода које су постале/постају поновно доступне. Примените их. Направите свој план повратка у "нов нормалан" живот, не повлачите се превише, али увек уз дозу храбрости и пуно опреза.

Свако понашање, које сматрате да је за Вас најбоље, је прихватљиво, уколико је Ваш осећај такав.