храна фрижидерТоком летњег периода, посебно када су овако високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Kоришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери.

Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Иксодес који су преносиоци ове бактерије, а како нам стиже лепо време и чешћи боравак у природи, изложеност крпељима и инфекцији расте. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

прелом кука

У последњих неколико деценија број особа са преломом кука драматично је порастао у свету па и код нас. Овим повредама су много подложније жене него мушкарци (4:1). Главни разлог је губитак коштане масе тј. остеопороза. У постменопузалном периоду живота жене могу изгубити и до два одсто коштане масе у току једне године. Ако тај период траје десет година, то значи 20 одсто коштане масе мање.

Могућност прелома се увећава што је човек старији. Број прелома кука код жена повећава се после шездесете године, а код мушкараца нешто касније. У познијим годинама за прелом кука довољан је и баналан пад у кући, окретање у кревету, подизање тежег терета...Не ретко ослабљен вид или вртоглавице доводе до таквих падова, а последице су велике. Кости су у том животном добу код многих старијих особа истрошене и ломе се готово саме од себе (спонтане патолошке фрактуре).

Приликом седања за празничну трпезу требало би се сетити да преобилни оброци доводе до непотребног преоптерећења желуца и целог организма. Зими најчешће долази до повећања телесне тежине, јављају се респираторне инфекције а услед суженог избора свежих намирница може доћи и до дефицита одређених хранљивих материја. И нелагодности различитог степена код хроничних болесника могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Стручњаци упозоравају да нагли прелазак са немасне на масну храну, као и повећан унос могу изазвати озбиљне здравствене тегобе. Сваке године у време новогодишњих и божићних празника највећи број интервенција дежурних здравствених служби је управо због неумереног конзумирања хране и пића.

Aкo сa  дoлaскoм прoлeћa oсeћaтe умoр, прaвo je врeмe дa сe дoбрo припрeмитe и избeгнeтe нeмилe тeгoбe. Прoлeћни умoр зaхвaтa гoтoвo свaкoг другoг чoвeкa.

Oсим штo слaби кoнцeнтрaциjу и смaњуje рaдну спoсoбнoст, прoлeћни умoр oслaбљуje имунитeт, тaкo дa пoстajeмo пoдлoжни бaктeриjaмa  и вирусимa.