aktivno i zdravo starenjeКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд , у сарадњи са Удружењем за јавно здравље Србије, по први пут је обележила Европску недељу јавног здравља манифестацијом са темом физичке активности у трећем добу, која доприноси активном и здравом старењу.

На простору пешачког дела Вишке улице на београдској општини Врачар, у близини чувене пијаце Каленић, 22.маја 2019.године окупио се тим искусних вежбачица предвођених Проф. др физичке културе Весном Хабић и демонстрирао физичке вежбе које су доступне скоро свим узрастима.

Олимпијада старих 2018Једанаеста Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба одржана  је у Врњачкој Бањи од 29.9. до 3.10.2018.

И ове године, као и прошле, када је гошћа 10. Олимпијаде била Карла Робин Херши, стални координатор УН-а у Републици Србији, олимпијци  су били  домаћини амбасадору републике Мексико. Господин Марко Антонио Гарсиа Бланко је на свечаном отварању поздравио присутне и после тога, у холу хотела „Цептер“, отворио репрезентативну изложбу фотографија и цртежа на папиру из колекције Амбасаде.

 

olimpijada starij 2017Већ традиоционална Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба се 11. пут одржава крајем септембра, почетком октобра. И ове године, у прелепој Врњачкој Бањи, симболу бањског туризма Србије, одмериће снаге, знања и умећа наши старији.

Све бројнији учесници ове манифестације показују да је младост, односно старост, стање духа и да године не смеју бити препрека дружењу и уживању у животу. Духовно и физичко кретање представљају уметност живљења у сваком узрасту па и у трећем добу. Химна Олимпијаде је „Победи себе“ и буди јачи од свега.

 

porodica oralno zdravljeКанцеларија за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд је активно учествовала на овогодишњем 34.Симпозијуму здравственог васпитања у стоматологију са темама „Породица и здравствено васпитање“ и „Улога породице на унапређењу оралног здравља“.

У оквиру постер сесије, др Ирена Џелетовић Милошевић, Руководилац Канцеларије, је презентовала рад „Међугенерацијски трансфер знања - важан сегмент унапређења здравља уста и зуба деце“.

прелом кука

Десети јубиларни пут геронтолози и геријатри,  социјални радници као и сви они који су својим радом и деловањем окренути ка старијој популацији окупили су се у Сава центру у Београду 18. и 19. маја 2018.године.

Велики број уводних предавања реномираних стручњака из целог света  првог дана одржавања Конгреса, показао је да је Србија земља која са својом оријентисаности ка растућој  генерацији  старијих има шта  да покаже и да интеркативно размени искуства о све важнијој  теми - старење популације и људских права.